Achtergrond van het Daito-Ryu Aiki JuJutsu

De historie van het Daito-Ryu voor de 19e eeuw, zoals we het vandaag weten, is gebaseerd op de geschreven en mondelinge verhalen van de laatste twee hoofdmeesters van de school, Takeda Sokaku en zijn zoon Takeda Tokimune. De naam Daito-Ryu kan tot ongeveer 900 jaar geleden herleid worden naar een krijger die beschouwd wordt als oprichter van de school, Shinra Sauro Minamoto no Yoshimitsu (1045-1127). In zijn kindertijd leefde Minamoto Yoshimitsu in een plaats met de naam Daito in de Omi provincie (de hedendaagse Shiga provincie) en werd daarom ook Daito Saburo genoemd. Dat is de reden waarom de budo die we nu beoefenen Daito-Ryu heet.

Sokaku Takeda (1859-1943)

Sokaku Takeda
Sokaku Takeda (1859-1943)
Sokaku Takeda beoefende veel verschillende vormen van budo tijdens zijn leven, waaronder Daito-Ryu Aiki JuJutsu en was een expert in verschillende wapens waaronder Takada-ha Hozoin-ryu (speervechten) en Ono-ha Itto-ryu (zwaardvechten). Tijdens zijn jeugd heeft hij door heel Japan gereisd en in veel dojo’s getraind om zijn vaardigheden te vergroten. Sokaku’s vaardigheden met het zwaard waren legendarisch waarbij hij de bijnaam “de kleine duivel van Aizu” te danken heeft. Hij was niet veel groter dan 1,50m waarbij werd gezegd dat hij doordringende ogen had, zijn vaardigheden op een niveau dat bijna goddelijke leek en het vermogen om iemands verleden, heden en de toekomst te weten nog voor hem te ontmoeten. Tijdens zijn leven gaf hij les aan ongeveer 30.000 studenten, waaronder veel beroemde budokas (waaronder de zwaardvechter Shimoe Hidetaro en aikido oprichter Morihei Ueshiba), evenals een breed scala aan politici, militairen, rechters, politieagenten, en andere personen van hoge sociale status uit alle hoeken van Japan.

Tokimune Takeda (1916-1993)

Tokimune Takeda
Tokimune Takeda (1916-1993)
Vanaf 1925 begon Sokaku Takeda zijn zoon Tokimune als opvolger te trainen in Ono-ha Itto-ryu (zwaardvechten) en Daito-Ryu. Na verloop van tijd begon hij ook zijn vader te vergezellen als plaatsvervangend leraar (kyoju dairi). Vanaf 1939 was Tokimunu aangesteld als algemeen verantwoordelijke (somucho) onder zijn vader. Met de dood van zijn vader in 1943 werd Tokimune hoofdmeester.

In 1954 stichtte hij zijn Daitokan dojo in Abashiri waar bij Daito-Ryu ging onderwijzen. Tokimune heeft veel bijgedragen aan de verspreiding van het Daito-Ryu onder het normale publiek omdat het Daito-Ryu voorheen voornamelijk bekend was bij mensen van hoge sociale status. Dit deed hij door het geven van openbare seminars in verschillende delen van Japan. De Martial arts demonstratie in de Nippon Budokan op 7 februari 1981 was de eerste keer dat een aantal geheime Daito-Ryu technieken gedemonstreerd werden. Daaronder waren het controleren van zes tegenstanders vanuit een staande positie (tachiai rokunin zume) en het tegelijkertijd werpen van negen tegenstanders vanuit een zittende positie (newaza kyunin nage). Budokas vanuit de hele wereld waren onder de indruk van de verfijnde technieken van het Daito-Ryu en Tokimunes kunnen.

Katsuyuki Kondo (1945-  )

Katsuyuki Kondo
Katsuyuki Kondo (1945- )
Katsuyuki Kondo begon met het zijn training in het Daito-Ryu bij een van de belangrijkste leerlingen van Sokaku Takeda, Tsunejiro Hosono. In 1961 kreeg hij voor het eerst les van Tokimune Takeda. In 1966 werd Kondo sensei een directe leerling van Tokimune waarbij hij met regelmaat naar Hokkaido afreisde. Ook nodigde Kondo sensei Tokimune met regelmaat uit om les te komen geven in Tokyo. Kondo sensei trainde totaal zo’n 32 jaar bij Tokimune.

In 1970 stichtte Kondo sensei zijn eigen dojo waarna Tokimune hem in 1974 tot plaatsvervangend hoofdmeester (soke kyoju dairi) benoemde. In 1988 benoemde Tokimune Kondo sensei tot hoofd van alle Daito-Ryu branches in Tokyo, plaatsvervangend hoofdmeester (soke dairi) en verantwoordelijke voor alle instructie buiten Japan (kaigai hombucho). In datzelfde jaar ontvangt Kondo sensei ook diploma van volledige overdracht (menkyo kaiden). Hiermee geeft Tokimune de Daito-Ryu traditie door aan Kondo sensei.

In september 1994, tijdens de laatste (ziekelijke) jaren van Tokimune, werd Kondo sensei door de hoofden van alle Daito-Ryu branches formeel tot hoofd van Daito-Ryu Aiki JuJutsu benoemd. In 1995 is hij ook door de Association of Japanese Traditional Martial Arts (Nihon Kobudo Kyokai) en de Association for the Promotion of Japanese Traditional Martial Arts (Nihon Kobudo Shinkokai) als legitieme opvolger en hoofd van het Daito-Ryu Aiki JuJutsu erkend.

Bovenstaande tekst is een vertaalde samenvatting van wat er op de headquarters website staat. Wil je het hele verhaal nalezen, kijk dan op daito-ryu.org