NIEUWS


Katsuura 2019

a

Het jaarlijkse seminar in Katsuura is dit jaar zeer warm geweest. Een hittegolf zorgde ervoor dat de temperatuur in Tokyo naar de 40 graden steeg. Katsuura ligt aan de kust en daar is het gelukkig iets minder warm, maar de luchtvochtigheidsgraad is daar wel hoog wat ervoor zorgde dat het allemaal erg warm en benauwd aanvoelde.
Ondanks de hitte hebben we vijf dagen, zeven uur per dag keihard getraind.


b

Jubileum

2019 is een belangrijk jaar. Het is het jaar van het 50 jarige jubileum van de dojo van Kondo Katsuyuki. Hierover zijn er tijdens de seminar een aantal aankondigingen gedaan. Als eerste dat de dojo van Kondo Katsuyuki op de lijst van cultureel erfgoed in Japan geplaatst gaat worden. Vervolgens heeft Kondo aangekondigd dat hij hierdoor nog niet kan aftreden als Menkyo Kaiden. Het was de bedoeling dat hij dit jaar, met het 50 jarige jubileum, zou aftreden en de Menkyo Kaiden zou overdragen aan zijn broer, Kondo Masayuki. Als gevolg van het langdurige proces rondom de plaatsing van de dojo op de culturele erfgoedlijst zal de overdracht volgend jaar, tijdens de Europese seminar te Bratislava, plaats gaan vinden. Deze seminar staat gepland voor eind april/begin mei. Info hierover volgt.


Graduaties

Als gevolg van het geplande aftreden van Kondo als Menkyo Kaiden is dit het laatste jaar geweest waarin hij de examens voor de dan graduaties heeft afgenomen. Dit jaar was er dan ook een zeer grote groep die examens hebben afgelegd in 1ste, 2de, 3de en 4de dan.

Het resultaat is:

Anton: 4de dan behaald
Ilse:     3de dan behaald

c

Volgend jaar (2020) is er geen Seminar in Katsuura in verband met de olympische spelen in Tokyo. Gradueren en het afnemen van examens staat nu gepland voor de Europese seminar te Bratislava.
Aangekondigd is dat Kondo Masayuki verantwoordelijk wordt voor het afnemen van alle examens en dat Kondo Katsuyuki verantwoordelijk blijft voor het uitreiken van de scrolls, zoals de scroll voor de Hiden Mokuroku.


Embukai

De laatste dag stond zoals altijd in het teken van de Embukai. Alle branch dojo’s en studygroupen uit Japan en de aanwezige landen demonstreren tijdens dit evenement hun technieken. De beste en mooiste demonstraties worden beloond met een prijs. In totaal hebben meer dan 100 deelnemers hun technieken gedemonstreerd.
Dit jaar zijn de prijzen uitgegaan naar de demonstraties van Slowakije en Duitsland.

d

Jubileumparty

Het was een grote eer om de officiële party van het 50 jarige dojo jubileum te mogen bijwonen. Voor deze officiële gelegenheid was er in Chiba, in het Sogo gebouw een verdieping op de 23ste etage afgehuurd. Het feest is bijgewoond door verschillende belangrijke vertegenwoordigers uit de Japanse martial arts waaronder een vertegenwoordiger van Aikikai Aikido en de soke van Katori Shinto Ryu.

e

f

Seminar Malta 2019

seminar
Training Malta

Eind april stonden meer dan 50 budoka’s uit 12 landen op de mat in Malta voor de seminar van Kondo Sensei, Hombucho van het Daito Ryu Aikijujutsu. Samen met Kondo sensei gaven zijn broer Masayuki Kondo Sensei, Hasegawa Sensei en Usayama Sempai les. Tijdens de vier dagen seminar is niet alleen hard getraind op de verschillende niveau’s van het het gehele Hidden Mokuroku, maar heeft Kondo Sensei ook de tijd genomen om het belang van de Aiki’s en de historie van het Daito Ryu Aikijujutsu uit te leggen. Er was ook tijd om vragen te stellen die vervolgens door Kondo sensei uitgebreid werden beantwoord. Op deze manier gaan vier dagen trainen weer snel voorbij en moet uiteindelijk weer afscheid genomen worden van alle leden van de Daito Ryu familie.
Wel ging iedereen weer naar huis met nieuwe inspiratie ten aanzien van het Daito Ryu en mooie indrukken van Malta!